Menu

De impact van corona: wel of geen rentestijging?

Corona heeft een grote impact. Niet alleen op onze samenleving en op ons gedrag, maar ook in toenemende mate op de financiële wereld. Hoe gaat het met de inflatie? En hoe beïnvloedt dat de rente? Kunnen we wel of geen rentestijging verwachten?

Lage inflatie

Om de uitgebreide steunmaatregelen en de enorm terugvallende belastinginkomsten op te kunnen vangen, moeten overheden extra geld lenen. Bovendien blijft de inflatie heel laag door de sterke economische krimp. Daarom doet de Europese Centrale Bank er alles aan om de inflatie op een duurzame manier te laten stijgen richting de doelstelling van 2%.

Rentestijging lijkt ver weg

Hoe ze dat doen? De Europese Centrale Bank beschikt over een speciaal pandemie noodpakket om de inflatie te controleren: het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP). Een rentestijging lijkt voorlopig dan ook nog ver weg, gezien de verder afnemende inflatie en de opleving van het virus.

In juli is de lange rente nog wat gedaald. Nu het PEPP-opkoopprogramma is uitgebreid, verwacht de financiële wereld dat de lange rente nog verder zal dalen. Het programma wordt in de toekomst waarschijnlijk nog verder uitgebreid.

Meer weten?

Wil je meer weten over de impact van corona op de financiële wereld of over de eventuele rentestijging? Neem dan contact op met Mark Klein Breteler.

✆ 06 424 91 769

✉ m.kleinbreteler@wecapital.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.