Due diligence onderzoek: betaal je niet te veel?

Als je een bedrijf wilt overnemen, is het slim een due diligence onderzoek uit te laten voeren. Met zo’n onderzoek kun je bepalen of de vraagprijs van de onderneming reëel is en je niet te veel betaalt. Met een due diligence onderzoek breng je bovendien je risico’s in kaart en kun je een weloverwogen keuze maken.

Bij een bedrijfsovername komt heel wat kijken. Als potentiële koper is het dus van groot belang dat je je goed laat informeren, zodat je weet wat je koopt. Een due diligence onderzoek of due diligence rapport helpt daarbij. Zo sluit je je risico’s zoveel mogelijk uit.

Vraag de gratis financieringschecklist aan!

Is een due diligence onderzoek verplicht?

Als je een organisatie wilt overnemen, ben je als koper verplicht om onderzoek te doen. Soms is een uitgebreid onderzoek niet nodig. Twijfel je niet aan de juistheid of volledigheid van de verschafte informatie? Dan hoef je geen nader onderzoek te doen. Daarnaast kunnen beperkte financiële middelen ook een reden zijn om geen nader onderzoek in te stellen.

Twijfel je wél over de juistheid of volledigheid van de aangeleverde informatie? Dan ben je verplicht onderzoek te doen. Met een due diligence onderzoek voldoe je aan die plicht.

Bovendien weet je dan zeker dat je over alle informatie beschikt die je nodig hebt om de juiste keuze te maken. Dat helpt je in de onderhandelingen. Wat zijn de risico’s? Klopt de vraagprijs? Is het bedrijf financieel gezond? We helpen je graag om op basis van een due diligence rapport de juiste keuze te maken, zodat je later niet opdraait voor mogelijke schade.

Wat als je geen due diligence onderzoek laat doen?

Besluit je ondanks alle voordelen geen due diligence onderzoek te doen? Dan loop je risico’s die je niet via garanties en vrijwaringen in de koopovereenkomst kunt indekken. Dit kan juridische gevolgen hebben. Je kunt bijvoorbeeld geen beroep doen op wanprestaties of een onrechtmatige daad van de verkopende partij. Voorkom dat je je rechten als koper verliest of dat je bestuurders aansprakelijk kunnen worden gesteld voor geleden schade.

Financieringsscan
Maak kennis met Ard Dommerholt
Ard Dommerholt ondernemersadviseur
Maak kennis met Ard Dommerholt: jouw financieringsspecialist

Heb je behoefte bedrijfsovername-advies? Of wil je gewoon eens vrijblijvend met ons in gesprek over wat er allemaal komt kijken bij een bedrijfsovername? We helpen je graag verder? Vul het contactformulier in of neem contact op met de adviseurs van WeCapital.

Ard Dommerholt
WeCapital
 • Financieringsadvies
  van ervaren financieringsexperts
 • Bedrijfsfinanciering
  vergroot kans op financiering
 • Financieel advies
  gericht op jouw onderneming
 • Netwerk
  selectie van financieringspartijen
Altijd een vestiging bij jou in de buurt
WeCapital
Dokter Stolteweg 2
8025 AV Zwolle
Postbus 10055
8000 GB Zwolle
Burgemeester de Beaufortplein 13
7475 AG Markelo