Informal Investors aantrekken voor je investeringen

Op zoek naar een alternatieve financieringsvorm voor je investeringen? Denk dan eens aan de zogeheten informal investors. Dit zijn investeerders die met hun eigen vermogen investeren in ondernemingen waarin zij toekomst zien. De informal investor is een interessante financieringsoplossing die vaak wordt ingezet als de traditionele financiers de risico’s te hoog vinden.

Business angels

Informal investors – of Business Angels – zijn vaak (oud)-ondernemers die veel vermogen hebben opgebouwd en dat vermogen willen investeren in andere bedrijven. Zij zijn vergeleken met de banken vaak bereid om meer risico te nemen, omdat ze de risico’s kennen en vaak beter kunnen inschatten wat de kansen zijn van een investering. Wat je wil bereiken met je investeringen en wat dat kan opleveren, is dus van groter belang dan de zekerheden die er tegenover staan.

Naast dat informal investors voor de benodigde financiële middelen zorgen, kunnen ze ook qua kennis en ervaring van grote toegevoegde waarde zijn voor je onderneming. Ze hebben vaak een groot netwerk en kunnen dankzij hun jarenlange ervaring als succesvolle ondernemer goed met je meedenken op het gebied van strategie en doelstellingen.

Wat willen informal investors ervoor terug?

Informal investors kunnen je bedrijf dus op verschillende manieren verder helpen. Maar daar staat natuurlijk wel wat tegenover. Wat de informal investor terug wil hebben voor zijn inbreng, verschilt per persoon en per casus. Maar in veel gevallen willen informal investors resultaat zien. Dat kan financieel rendement zijn of indirect rendement, zoals reclame. Bij informal investors gaat het dus niet altijd om financiële winst. Maak dus samen een goede afweging.

Rol informal investors

Informal investors kunnen 2 rollen hebben. Zo kan de investeerder kiezen om alleen geldverstrekker te zijn en zijn vermogen te investeren in jouw plannen. Dit is vergelijkbaar met een lening bij de bank. Samen spreek je een rente en een aflossing af. Let op: de rente is bij informal investors vaak wel hoger dan bij de bank.

De informal investor kan ook als voorwaarde stellen dat hij voor zijn financiering een bepaalde zeggenschap krijgt. Daarmee wordt hij dus betrokken bij de bedrijfsvoering en kan hij of zij invloed uitoefenen. Als je ervoor kiest om een informal investor aan te trekken die zeggenschap krijgt, maak dan duidelijke afspraken over wie waar verantwoordelijk voor is.

Tip
Bekijk goed of de informal investor meer voor je bedrijf kan betekenen dan alleen als investeerder. Heeft hij een groot netwerk? En sluit zijn visie aan op jouw visie? Dan kan hij wellicht meer voor je bedrijf betekenen.

Financieringsscan
Maak kennis met Ard Dekker
Ard Dekker Senior Financieringsspecialist
Maak kennis met Ard Dekker: jouw financieringsspecialist

Wil je meer weten over financiering en welke vorm het beste bij jou en jouw situatie past? Vul het contactformulier in of neem contact op met de adviseurs van WeCapital.

Ard Dekker
WeCapital
 • Financieringsadvies
  van ervaren financieringsexperts
 • Bedrijfsfinanciering
  vergroot kans op financiering
 • Financieel advies
  gericht op jouw onderneming
 • Netwerk
  selectie van financieringspartijen
Vraag de gratis financieringschecklist aan!

Altijd een vestiging bij jou in de buurt
WeCapital
Dokter Stolteweg 2
8025 AV Zwolle
Postbus 10055
8000 GB Zwolle
Burgemeester de Beaufortplein 13
7475 AG Markelo