Zakelijk leasen: dit zijn de mogelijkheden en voordelen

Financiering nodig voor je onderneming? Denk dan eens aan zakelijk leasen. Steeds meer middelen kun je namelijk via operationele lease of financiële leasing financieren. Dit zijn de verschillende mogelijkheden én voordelen van leasen.

Lease noemen we ook wel objectfinanciering. Veel ondernemers leasen al auto’s of machines, maar leasemaatschappijen zeggen vaak dat alles wat rolt of roest kan worden geleast. Het wordt dus steeds gebruikelijker om voor bepaalde bedrijfsmiddelen een leasecontract af te sluiten. Je kunt hiervoor aankloppen bij de bank of bij (gespecialiseerde) leasemaatschappijen. Kies je voor zakelijk leasen als financieringsvorm? Dan zijn er 2 mogelijkheden: financial lease of operational lease.

Vraag de gratis financieringschecklist aan!

Financial lease

Financial lease is te vergelijken met een lening. De leasemaatschappij financiert in de meeste gevallen 100% van de aanschafwaarde (exclusief btw). De leasemaatschappij is in dit geval dus de juridisch eigenaar van het betreffende middel en jij bent de economisch eigenaar.

Het voordeel van financial lease? De auto, printer of machine is na aflossing van de laatste termijn jouw eigendom. Bovendien kun je gedurende de looptijd van het leasecontract het object activeren op de balans en fiscaal afschrijven.

Operational lease

Je kunt ook kiezen voor operational lease. Hierbij huur je als het ware het middel dat je nodig hebt voor je bedrijf. Bij operational lease is de leasemaatschappij de juridisch én economisch eigenaar. Deze vorm van zakelijk leasen kan interessant zijn wanneer het object of de machine het nodige onderhoud vraagt of wanneer er andere maandelijkse lasten bij komen kijken, zoals verzekeringen.

Is het leasecontract afgelopen? Dan moet je in het geval van operational lease het middel weer teruggeven aan de leasemaatschappij. In sommige gevallen wordt bijvoorbeeld een auto aangeboden voor overname tegen een vaak vooraf vastgestelde prijs.

Sale and leaseback

Een andere vorm van zakelijk leasen die we graag willen toelichten, is ‘sale and leaseback’. Dit is vooral interessant voor kapitaalintensieve bedrijven. Heb je bijvoorbeeld geïnvesteerd in bestelbussen en komt de liquiditeit daardoor onder druk te staan? Dan kun je met ‘sale and leaseback’ de aangeschafte middelen onderbrengen in een leasecontract met bijvoorbeeld je bank. Dat maakt geld vrij.

Prijs en voorwaarden

Zakelijk leasen is voor veel ondernemers een geschikte financieringsvorm. Kijk wel goed naar de prijsstelling en voorwaarden van het aangeboden leasecontract. Let bijvoorbeeld goed op de slottermijn. Bij financial lease zien we namelijk regelmatig dat de maandlasten laag zijn, maar dat je aan het einde van de looptijd een hoog bedrag voor de laatste termijn moet betalen.

Ook zien we grote prijsverschillen bij financiële leasing. Vraag dus verschillende aanbiedingen op en vergelijk ze goed met elkaar. Bekijk ook goed of de looptijd van het leasecontract aansluit bij de technische levensduur van het product. Wees kritisch.

Financieringsscan
Maak kennis met Ard Dekker
Ard Dekker Senior Financieringsspecialist
Maak kennis met Ard Dekker: jouw financieringsspecialist

Wil je meer weten over financiering en welke vorm het beste bij jou en jouw situatie past? Vul het contactformulier in of neem contact op met de adviseurs van WeCapital.

Ard Dekker
WeCapital
 • Financieringsadvies
  van ervaren financieringsexperts
 • Bedrijfsfinanciering
  vergroot kans op financiering
 • Financieel advies
  gericht op jouw onderneming
 • Netwerk
  selectie van financieringspartijen
Altijd een vestiging bij jou in de buurt
WeCapital
Dokter Stolteweg 2
8025 AV Zwolle
Postbus 10055
8000 GB Zwolle
Burgemeester de Beaufortplein 13
7475 AG Markelo