Goodwill berekenen bij een bedrijfsovername: hoe doe je dat?

Bij een bedrijfsovername komt al snel het begrip ‘goodwill’ om de hoek kijken. Een belangrijk begrip. Wat is goodwill precies? Welke vormen van goodwill zijn er? En met welke methode kun je goodwill berekenen?

Goodwill staat voor de meerwaarde van een bedrijf boven het eigen vermogen. De meest gangbare definitie van goodwill is ‘de constante waarde van de overwinst van de onderneming’. Daarbij gaat het dus ook om gevoelszaken als reputatie en imago. Onder overwinst verstaan we:

 • een reële arbeidsbeloning voor de ondernemer
 • een vergoeding voor het geïnvesteerde kapitaal

Anderzijds wordt goodwill gezien als concrete waarde van een dergelijke meerwaarde. Hieronder lees je meer over soorten goodwill en goodwill berekenen.

Vraag de gratis financieringschecklist aan!

Soorten goodwill

Er zijn verschillende soorten goodwill, zoals:

 • ondernemingsgoodwill: de zakelijke goodwill. Denk aan een goede klantenkring, een bijzonder product, een goede organisatie, een bijzondere locatie of omzet die is gebaseerd op bijvoorbeeld langlopende contracten.
 • persoonlijke goodwill: de goodwill van ‘de vent achter de tent’. Denk aan een zeer bekwame kapper die de mooiste kapsels maakt, een succesvolle advocaat die zaak na zaak wint of een ondernemer met een sterke klantenbinding. Klanten komen om zaken te doen met de drijvende kracht achter het bedrijf.

We hebben het op deze pagina vooral over de zakelijke goodwill en met welke methode je zakelijke goodwill berekent.

Goodwill berekenen

Goodwill berekenen doe je door de overwinst te vermenigvuldigen met een factor die sterk kan variëren. Het aanwezig zijn van goodwill en de hoogte van de toe te passen factor is afhankelijk van een groot aantal zaken. Ook gelden er per sector verschillende factoren. Denk aan de verschillen tussen een bouwbedrijf en een onderneming in de ICT-wereld.

DCF-methode

Je kunt diverse methodes hanteren voor de berekening van goodwill. De bekendste is de Discounted Cash Flow-methode: de DCF-methode. Deze rekenmethode gaat uit van de verwachte cashflow die de onderneming kan genereren. De waarde van de onderneming wordt dan bepaald door de hoeveelheid geld die kan worden verdiend en dus niet alleen door wat al is verdiend. De DCF-methode wordt algemeen beschouwd als de beste methode om de waarde en daarmee de goodwill te berekenen. Een kritiekpunt is echter dat de methode sterk gebaseerd is op aannames en verwachtingen.

De correctie van de overwinst met een eventuele arbeidsbeloning voor de ondernemer en de vergoeding voor het geïnvesteerde kapitaal is een rekenexercitie op zich. Hierbij wordt voor de vergoeding voor het geïnvesteerde kapitaal gerekend met percentages die kunnen oplopen tot 15-25%.

Vuistregels

In een aantal branches worden vuistregels gehanteerd voor het bepalen van de goodwill. En bepaalde organisaties in de medische sector en de vrije beroepensector kennen ‘normen’ voor goodwill die gebaseerd zijn op bijvoorbeeld de omzet. Vaak wordt er een bepaalde factor gehanteerd: een per sector variërende factor die wordt vermenigvuldigd met de vrije cashflow (EBITDA) om de Enterprise Value en daarmee de goodwill te berekenen.

Expertise inschakelen

Kortom: al met al is goodwill berekenen een complexe zaak die zowel qua berekening als qua invulling en uitvoering van een eventuele overdracht of overname goed geregeld moet worden. We raden dan ook aan om hier altijd een expert bij te betrekken.

Financieringsscan
Maak kennis met Ard Dommerholt
Ard Dommerholt ondernemersadviseur
Maak kennis met Ard Dommerholt: jouw financieringsspecialist

Wil je meer weten over waardebepaling van een bedrijf? Of eens vrijblijvend in gesprek met een specialist van WeCapital? We helpen je graag verder? Vul het contactformulier in of neem contact op met de adviseurs van WeCapital.

Ard Dommerholt
WeCapital
 • Financieringsadvies
  van ervaren financieringsexperts
 • Bedrijfsfinanciering
  vergroot kans op financiering
 • Financieel advies
  gericht op jouw onderneming
 • Netwerk
  selectie van financieringspartijen
Altijd een vestiging bij jou in de buurt
WeCapital
Dokter Stolteweg 2
8025 AV Zwolle
Postbus 10055
8000 GB Zwolle
Burgemeester de Beaufortplein 13
7475 AG Markelo