Mkb financieringen

Heb je een mkb financiering nodig om je plannen te kunnen realiseren? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Naast een mkb lening bij de bank, zijn er steeds meer vormen van alternatieve financiering voor het mkb gekomen. Denk bijvoorbeeld aan een zakelijke lening en zakelijk krediet tot mkb leasing of mkb factoring. Wij zetten de verschillende financieringsvormen voor je op een rijtje.

Financiering voor het mkb

Al jaren zien we dat je als mkb-ondernemer helaas moeizaam aan financiering komt. De banken hebben sinds de crisis in 2008 de mate van kredietverlening aan het mkb steeds verder beperkt. Het is voor banken dus minder interessant geworden om geld te verstrekken, omdat zij het risico en het rendement niet in verhouding vinden staan.

Daarom is er meer aanbod gekomen in alternatieve financiering voor het mkb. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van mkb factoring of mkb leasing? Hieronder leggen we per financieringsvorm uit wat de voor- en nadelen zijn. Zo kun je voor jezelf bepalen welke mkb financiering het beste bij jouw bedrijf past.

Vraag de gratis financieringschecklist aan!

Mkb factoring

Mkb factoring is een financiering voor het mkb waarbij de debiteurenbetalingen vooruit worden gefinancierd. De factormaatschappij ontleent zekerheid aan de debiteur en is bereid om (in sommige gevallen) tot maar liefst 98% van het factuurbedrag voor te financieren.

Het voordeel is dat je als ondernemer dus veel eerder over je geld kunt beschikken en daardoor kunt investeren in je bedrijf. Let wel goed op de voorwaarden, want tussen de verschillende vormen van mkb factoring zitten grote verschillen.

In de meest eenvoudige vorm zijn er partijen waarbij je als ondernemer ervoor kunt kiezen om specifiek 1 debiteur en 1 factuur met factoring vooruit te laten betalen. De uitgebreide vorm van factoring is de gehele uitbesteding van de debiteurenportefeuille. Dit houdt in dat alle debiteuren (deels) vooruit financieren en dat je het debiteurenbeheer uitbesteedt.

Mkb leasing

Een andere interessante vorm van mkb financiering is mkb leasing. De vuistregel is dat je alles wat rijdt of roest in principe kunt leasen. Investeringen voor de onderneming worden vaak gedaan met eigen middelen of door het gebruik van het rekening courant krediet van de bank. Op termijn kan dit echter problemen geven als je onvoldoende geld hebt voor het werkkapitaal van je bedrijf. Daarom is het verstandig om investeringen voor je bedrijf met middellange mkb financiering aan te gaan.

Mkb leasing is dus een goed alternatief. Overigens is het goed om te weten dat je investeringen met eigen middelen met een Sale and Leaseback-constructie naderhand nog in een leasevorm kunt herfinancieren. Zo kun je middelen vrij maken om te investeren in je bedrijf of om te gebruiken als werkkapitaal. Financiering voor het mkb nodig? Dan kan mkb leasing dus een goede optie zijn.

Financieringsscan
Maak kennis met Ard Dekker
Ard Dekker Senior Financieringsspecialist
Maak kennis met Ard Dekker: jouw financieringsspecialist

Wil je meer weten over financiering en welke vorm het beste bij jou en jouw situatie past? Vul het contactformulier in of neem contact op met de adviseurs van WeCapital.

Ard Dekker
WeCapital
 • Financieringsadvies
  van ervaren financieringsexperts
 • Bedrijfsfinanciering
  vergroot kans op financiering
 • Financieel advies
  gericht op jouw onderneming
 • Netwerk
  selectie van financieringspartijen
Altijd een vestiging bij jou in de buurt
WeCapital
Dokter Stolteweg 2
8025 AV Zwolle
Postbus 10055
8000 GB Zwolle
Burgemeester de Beaufortplein 13
7475 AG Markelo