Algemeen

Dit zijn de belangrijkste compensatieregelingen voor ondernemers

06 apr 2020
Compensatieregelingen ondernemers

Het coronavirus en de maatregelen die het kabinet heeft genomen, hebben enorme consequenties. Voor een aantal sectoren in het bijzonder. Daarom heeft de overheid een aantal compensatieregelingen beschikbaar gesteld om ondernemers te steunen. In dit artikel lichten we 2 belangrijke regelingen toe.

Omzetten lopen hard terug

Ondernemers in de horecasector hebben de deuren verplicht moeten sluiten. In de culturele sector geldt voor veel ondernemers hetzelfde, waardoor buitenlandse tournees of producties onmogelijk zijn. Organisatoren van evenementen hebben events moeten annuleren of verplaatsen. En ook in de reisbranche loopt de omzet hard terug.

Gemiste inkomsten

Als gevolg hiervan lopen bedrijven in deze sectoren veel inkomsten mis. Ook zijn er soms extra (administratieve) kosten, bijvoorbeeld voor het terugbetalen van kaartjes voor geannuleerde evenementen. De vaste lasten lopen intussen gewoon door, en uitgaven zijn in veel gevallen al gedaan. Deze inkomsten kunnen bovendien moeilijk worden ingehaald wanneer de COVID-19-uitbraak achter de rug is.

Tegemoetkoming van € 4.000

De overheid heeft daarom een aantal steunmaatregelen bekendgemaakt. Zo is er een loket voor de tegemoetkoming in de eerste noodsituatie. Deze geldt voor ondernemers die zijn getroffen als gevolg van de overheidmaatregelen ter bestrijding van de coronacrisis en die hun omzet geheel of grotendeels zien verdwijnen. De tegemoetkoming voor deze categorie ondernemers betreft een forfaitair bedrag van € 4.000.

Het kabinet houdt nauwlettend een vinger aan de pols bij getroffen sectoren. Inmiddels is er een lijst gepubliceerd van sectoren die in aanmerking komen.

Besluit bijstandsregeling zelfstandigen (Bbz)

Ben je zzp’er? En kom je nu in (tijdelijke) financiële problemen waardoor het voortbestaan van je bedrijf wordt bedreigd? Dan kun je een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz).

De huidige aanvraagprocedure is echter wel lastig en tijdrovend. En dat niet alleen. Eén van de voorwaarden om hier een beroep op te kunnen doen, is dat een reguliere financier, zoals je bank, jou niet wil financieren. We verwachten wel dat de overheid het aanvraagproces en de voorwaarden gaat versoepelen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de steunmaatregelen en op welke jij aanspraak kunt maken? Neem contact op met een van onze adviseurs

Blijf op de hoogte van het laatste corona-nieuws.