Bedrijf overnemen zonder eigen vermogen, kan dat?

Je wilt een bedrijf overnemen zonder eigen vermogen. Dat is vaak lastig, want financieringverstrekkers stellen meestal de eis dat je een deel van de investering moet financieren met eigen geld. Anders wordt het risico in de ogen van de bank te hoog. Toch zijn er mogelijkheden. We helpen je graag op weg.

Financiering bedrijfsovername

De eerste tip bij een bedrijf overnemen zonder eigen vermogen is om eens naar je woning te kijken. Als er namelijk sprake is van een meerwaarde in de eigen woning (de getaxeerde waarde is hoger dan de hypotheek), dan wordt dat als eigen vermogen gezien. Dit kan een zekerheid zijn voor de bank.

Vraag de gratis financieringschecklist aan!

Achtergestelde lening

Wat veel ondernemers niet weten, is dat achtergestelde leningen meetellen als eigen vermogen (risicodragend kapitaal). Een achtergestelde lening is een lening waar rente en aflossing op wordt afgesproken, net zoals bij een ‘normale’ lening. Denk aan een lening bij familie of vrienden – ook wel genoemd: friends, family and fools.

Daarnaast is het mogelijk dat de verkoper van de onderneming een deel van de overnamesom als achtergestelde lening in het bedrijf achterlaat. Ook zijn er fondsen die achtergestelde leningen verstrekken.

Borgstellingkrediet

Als er onvoldoende dekking is, biedt de overheid via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de mogelijkheid voor een borgstellingkrediet. Dit heet de Borgstelling MKB Kredieten (BMKB). De overheid staat dan borg voor de bedrijfsfinanciering. Deze borgstelling vraag je aan via de bank of je financieringverstrekker.

Er zijn wel diverse eisen en voorwaarden aan verbonden. Zo komen niet alle sectoren in aanmerking en de verstrekking gaat gepaard met kosten (provisies). Deze mogelijkheid heeft dus diverse haken en ogen, maar kan wel een goede optie zijn.

Subsidies

De overheid kent ontzettend veel subsidie- en stimuleringsregelingen. Het is dus slim om samen met een adviseur uit te zoeken of je een subsidie kunt aanvragen. Deze subsidie kan dan onderdeel uitmaken van het totale investeringsplaatje. Het verkregen bedrag geldt in beginsel als eigen vermogen. Zoek dit dus altijd uit.

Tip
Denk ook eens aan een stimuleringsfonds. Er zijn diverse fondsen voor ondernemers die een bedrijf overnemen zonder eigen vermogen.

Crowdfunding

Last but not last kan crowdfunding nog een optie zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden om via deze weg eigen vermogen te genereren. WeCapital kan je hier uiteraard bij helpen. Lees meer over wat crowdfunding voor jou kan betekenen.

Financieringsscan
Maak kennis met Ard Dommerholt
Ard Dommerholt ondernemersadviseur
Maak kennis met Ard Dommerholt: jouw financieringsspecialist

Heb je behoefte bedrijfsovername-advies? Of wil je gewoon eens vrijblijvend met ons in gesprek over wat er allemaal komt kijken bij een bedrijfsovername? We helpen je graag verder? Vul het contactformulier in of neem contact op met de adviseurs van WeCapital.

Ard Dommerholt
WeCapital
 • Financieringsadvies
  van ervaren financieringsexperts
 • Bedrijfsfinanciering
  vergroot kans op financiering
 • Financieel advies
  gericht op jouw onderneming
 • Netwerk
  selectie van financieringspartijen
Altijd een vestiging bij jou in de buurt
WeCapital
Dokter Stolteweg 2
8025 AV Zwolle
Postbus 10055
8000 GB Zwolle
Burgemeester de Beaufortplein 13
7475 AG Markelo