Algemeen

Financiering nodig van de bank? Weet wat je kwaliteiten zijn

21 jul 2017

Veel ondernemers geven aan dat banken hen niet begrijpen op het moment dat ze een financiering aanvragen voor het doen van een investering. Ga je een financieringstraject in met de bank? Zorg er dan voor dat je weet wat je kwaliteiten zijn en wat je onderscheidend vermogen is.

Risico’s en zekerheid

Banken toetsen financieringsaanvragen met name op het risico dat men loopt. Beoordeelt de bank de financieringsaanvraag als onverantwoord risico? Dan wordt de financieringsaanvraag afgewezen. Zo vormen de harde financiële feiten een groot onderdeel van de beoordeling. Denk hierbij aan de rentabiliteit van de onderneming in combinatie met de vermogenspositie. Een ander belangrijk gegeven is de zekerheid die de bank verkrijgt als dekking voor het uitgeleende geld. Neem je in de ogen van de bank een onverantwoord risico? Dan wordt de financieringsaanvraag afgewezen.

Minder transparant en subjectief is de beoordeling van ‘de vent en de tent’. De relatiebeheerder van de bank moet namelijk ook beoordelen of je als ondernemer beschikt over de juiste ondernemerskwaliteiten in relatie tot je bedrijfsvoering en toekomstplannen. Daarnaast moet hij een oordeel vellen over de continuïteit van het bedrijf op basis van het businessmodel, de branche waarin je werkzaam bent en de kansen en bedreigingen in de markt.

Ken je kwaliteiten

Om een succesvol financieringstraject af te leggen bij de bank, is het van groot belang dat je goed weet wat je kwaliteiten zijn en wat je onderscheidend vermogen is ten opzichte van de concurrentie. Ook zul je je businessmodel goed moeten kunnen uitleggen en je keuzes beargumenteren.

Op het moment dat dit voor de relatiebeheerder van de bank onduidelijk is, kan hij het risico van de financieringsaanvraag moeilijk beoordelen. En dat verkleint uiteindelijk de kansen op een daadwerkelijke financiering. Bankiers zijn immers ook mensen. En die zul je dus moeten overtuigen.

Financieringstraject begeleiden

Uiteraard kunnen de specialisten van WeCapital je helpen bij het aanvragen van een financiering. We spreken de taal van de bank en snappen de behoeften van jou als ondernemer. Door onze jarenlang ervaring in het begeleiden van financieringsaanvragen kunnen we je helpen bij de onderbouwing richting de bank. Zo versnellen wij de financieringsaanvraag en kun jij als ondernemer verder met ondernemen.

Meer weten?

Ben je bezig met een financieringstraject? En heb je advies nodig? Neem contact op met een van onze adviseurs