Algemeen

Fintech-bedrijven: de oplossing voor stapelfinancieringen

26 feb 2018

Door het veranderende financieringslandschap nemen banken steeds meer afstand van de kleinere mkb-bedrijven. Het verdienmodel richt zich nu met name op de grotere financieringen. Hierdoor is een nichemarkt ontstaan voor andere partijen: de zogeheten fintech-bedrijven.

Wat zijn fintech-bedrijven?

Fintech staat voor financiële technologie. Fintech-bedrijven zijn innovatieve startups die zich richten op de financiële dienstverlening en het traditionele bankwezen veranderen. De focus ligt daarbij op een aantal verschillende bedrijfsactiviteiten, zoals:

  • online bankieren
  • betalingsverkeer
  • verzekeringen
  • kredieten

Bekende fintech-bedrijven zijn Spotcap, Funding Circle en Lendico. En onlangs is met steun van ABN Amro het platform New10 gelanceerd.

De focus van deze partijen ligt met name op de kleinere kredietbedragen (tot circa 250.000 euro). Doordat zij een online platform gebruiken en hun kredietacceptatiesysteem zo ver weten te automatiseren, is dit voor hen een serieus verdienmodel. De traditionele banken, zoals ABN Amro, ING en Rabobank investeren dan ook in dergelijke startups als aanvulling op hun huidige dienstverlening.

Volledige controle

Wat zijn de voordelen voor jou als ondernemer? Zijn dit soort partijen alleen interessant voor de kleine mkb-ondernemingen? 
Het voordeel zit vooral in het gemak en in de snelheid van het financieringsproces. Gemiddeld gezien krijg je binnen 48 uur duidelijkheid over je financieringsaanvraag. Vanwege de automatisering en de eenvoud van het systeem heb je als indiener van een aanvraag de volledige controle.

Oplossing voor stapelfinanciering

Omdat de leenbedragen relatief laag zijn, is de veronderstelling dat fintech-bedrijven vooral interessant zijn voor de onderkant van de mkb-markt. Maar niets is minder waar. Wij zien juist in dit soort partijen een oplossing voor stapelfinanciering. Deze bedrijven kunnen namelijk uitstekend worden ingezet naast je reguliere bankfinanciering.

Ik verwacht overigens dat in de komende jaren de mogelijkheden van online financieringsaanvragen, zowel bij fintech-bedrijven als bij de traditionele banken, steeds meer worden uitgebreid. Er zullen meer aanbieders komen, de banken gaan meer inzetten op het online financieringsproces en de financieringsomvang wordt verhoogd.

Laat je goed informeren en adviseren

Wat betekent dit voor jou? Als ondernemer ben je straks nog meer op jezelf aangewezen om de financiering te regelen. 
Het belang en de behoefte om goed geïnformeerd te worden over de mogelijkheden en de risico’s bij het aangaan van een financiering, wordt dus steeds groter.

Tip
Ben je op zoek naar extra financiële ruimte en wil je graag meer informatie over de alternatieve financieringsvormen? Laat je dan goed voorlichten.

Meer weten?

Wil je meer weten over fintech-bedrijven en alternatieve financieringsvormen? Neem contact op met een van onze adviseurs