Algemeen

Is kiezen voor de laagste rente wel de voordeligste optie?

01 feb 2018

Veel ondernemers staan bij een financieringsaanvraag voor de keuze: kies ik voor de laagste rente of kies ik voor een hogere vaste rente in combinatie met een langere rentevastperiode? Ook al lijkt de lagere rente op het eerste gezicht aantrekkelijker, is dit wel de verstandigste optie voor de lange termijn?

Rentevaste periode

Als je kiest voor een rentevaste periode, krijg je aan het einde van die periode een nieuw rentevoorstel van de bank. Daarin staat vaak een beperkt aantal rente-opties. Bij de huidige rentestructuur geldt: hoe korter de looptijd van de rentevaste periode, hoe lager de rente.

Tussen een rente-aanbod van 1 jaar vast en 5 jaar vast zit vaak een groot renteverschil. Hierdoor kun je in de verleiding komen om voor het laagste rentepercentage in combinatie met een korte looptijd van het rentecontract te kiezen. Dit is natuurlijk aantrekkelijk voor de financieringslasten. Maar overzie je zo wel het gehele financiële plaatje?

Gedurende de jaren die volgen is jouw onderneming namelijk aan veranderingen onderhevig. Hierdoor ga je misschien anders tegen je financiële risico’s aankijken. Kijk dus verder dan alleen naar de laagste rente om problemen in de toekomst te voorkomen.

Bekijk je rentecontract

In de praktijk blijkt dat ondernemers hun renteverplichtingen onvoldoende in beeld hebben. Tip: loop je rentecontract eens kritisch door. Wanneer vervalt het contract? Ga zo vroeg mogelijk met de bank in gesprek om te achterhalen welk rentevoorstel je straks mag verwachten. Zo heb je voldoende tijd om alternatieven te overwegen en kom je niet voor het blok te staan. Kies niet te snel voor de laagste rente, maar overzie wat in jouw situatie het beste past. Voor nu en voor later.

Welke risico’s loop je?

Veel ondernemers weten niet welke risico’s ze lopen. Gelukkig kunnen de specialisten van WeCapital je helpen. We vinden het belangrijk dat je een volledig beeld hebt van jouw renterisico en dat je weet welke risico’s je loopt en of deze acceptabel zijn. We informeren je daarom pro-actief over de rente-ontwikkeling en de verwachtingen op de korte en lange termijn.

Meer weten?

De specialisten van WeCapital kennen de actuele marktrente. Ben je benieuwd wat in jouw situatie een reële rente is? En of je kunt besparen? Wij adviseren je graag. Neem contact op met een van onze adviseurs