Algemeen

Nederlands MKB in trek bij buitenlandse alternatieve kredietverleners

Mark Klein Breteler
19 mei 2017

Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (MKB) is in trek bij alternatieve kredietverleners uit het buitenland. Bij alternatieve kredietverleners moet je denken aan namen als Funding Circle, Spotcap en Seedrs. Bedrijven hadden zich al op de Nederlandse markt laten zien. Nu komt Riverbank uit Luxemburg daar bij.

Uitstaand leenbedrag verdubbelt

Hoewel het marktaandeel van de buitenlandse aanbieders bescheiden is, verdubbelt ieder jaar het uitgeleende bedrag. Buitenlandse geldverstrekkers hebben veel geld in kas. Er wordt naarstig gezocht naar manieren om dat geld te laten renderen. Dat doen deze ondernemingen niet alleen binnen de eigen landsgrenzen. Ze kijken verder naar bijvoorbeeld het MKB in Nederland. Deze ondernemingen verstrekken kredieten tegen rentes tussen de 6% en 14% op jaarbasis.

Risicoanalyse en fraudedetectie

Hoewel deze buitenlandse investeerders als alternatieve kredietverleners kunnen worden bestempeld, doet dat niets af aan de risicoanalyses die zij maken. Het type kredietverlening dat zij aanbieden kent hoge risico’s. Zo ligt het aantal wanbetalers, vertaald in een percentage, op dit moment op 15% bij Seedrs, maar de verwachting is  dat op de lange termijn een percentage van 60% of zelfs 70% realistischer zal zijn.

Klop je als bedrijf bij deze geldverstrekkers aan dan moet je aan een flink pakket eisen voldoen om een krediet te verkrijgen. Een paar ton omzet op jaarbasis en minimaal 2 jaar bestaan zijn basiseisen. Je betaalgedrag, over de laatste 12 maanden, wordt gecheckt net als de bedrijfsgegevens bij de Kamer van Koophandel. Ook worden externe kredietbureaus bij de risicoanalyse ingezet.

Uitbreiding aanbod

Hoewel de uitbreiding van het alternatieve financieringsaanbod met partijen uit het buitenland gunstig lijkt, wijzen deze partijen de helft van de aanvragen af. Ben je ondernemer en op zoek naar werkkapitaal? Dan wordt door deze uitbreiding de zoektocht niet per  definitie eenvoudiger .

Meer weten?

Wil je meer weten ? Neem contact op met Mark Klein Breteler. Dan bespreken we de mogelijkheden met je.

Meer informatie? Neem contact op met Mark Klein Breteler
Neem contact op met Mark Klein Breteler