Algemeen

Update Herstelkader Rentederivaten (UHK): banken versturen binnenkort de voorstellen

Mark Klein Breteler
15 sep 2017

Er zijn nieuwe ontwikkelingen binnen de uitvoering van het Herstelkader Rentederivaten (UHK). De banken staan op het punt de eerste voorstellen naar hun klanten te versturen. Ze verwachten de meeste dossiers nog dit jaar te kunnen herbeoordelen. Vooruitlopend daarop hebben de banken aangegeven dat wie voor het UHK in aanmerking komt, dit jaar nog een voorschot ontvangt van 80% van de totale vergoeding.

Laat je goed adviseren

De voorschotten op deze definitieve vergoeding zijn voorwaardelijk en gelden niet als akkoord van de klant op het definitieve compensatievoorstel. Ben je in afwachting van een voorstel? Om de juiste beslissing te nemen, raden we aan de coulancevergoeding te kennen. Maak vervolgens de afweging of een mogelijk definitief voorstel voldoet aan je verwachtingen. Zo niet, dan is de kans groot dat je het voorschot dient terug te betalen.

Kortom: Bij financieringstrajecten waarbij het Herstelkader Rentederivaten speelt, is het slim je goed te laten adviseren.

Zodra de bank een voorstel doet, gaat de termijn in waarbinnen de bespreking moet plaatsvinden en er een overeenkomst moet komen tussen jou en de bank. Naar verwachting zullen de banken hier coulant mee omgaan, maar ook in dit geval is ‘een goede voorbereiding het halve werk’.

UHK-quickscan ter voorbereiding

Ons advies is om proactief een UHK-quickscan uit te laten werken, zodat je een indicatie hebt van jouw UHK-vergoeding. Bovendien ben je zo goed voorbereid op het gesprek met de bank.

Let op: je hebt tot en met 30 september de tijd.

De herbeoordeling dien je zelf aan te vragen bij de bank. Wil je gebruikmaken van de zogeheten opt-inregeling? Wees er dan snel bij, want aanmelden kan tot en met 30 september 2017. Het gaat hierbij om dossiers waarbij het derivaat niet actief is tussen 1 april 2011 en 1 april 2014, maar daarvoor zijn beëindigd en oorspronkelijk wel in de genoemde periode zouden hebben gelopen.

Meer weten?

Wil je meer weten over wat het Herstelkader Rentederivaten precies inhoudt? En welke stappen je kunt zetten? Vanuit onze kennis en ervaring adviseren we graag in de aanloop naar de besprekingen over het UHK-voorstel. Neem voor meer informatie contact op met Mark Klein Breteler.

Meer informatie? Neem contact op met Mark Klein Breteler
Neem contact op met Mark Klein Breteler