Algemeen

Verschil in banken: krijg je de beste financiering aangeboden?

16 apr 2018
Verschil tussen banken

Vraag je een financiering aan bij je bank? Let dan goed op de verschillen tussen de banken en hun financieringsvoorwaarden. Die kunnen namelijk groot uitvallen. En daar kun je flink wat kosten mee besparen. We leggen je in deze blog uit waar je op moet letten.

Het gemak van de huisbankier

De verschillen tussen banken komen met name tot uitdrukking in de rente- en aflossingsverplichting, de gevraagde zekerheden en de overige voorwaarden, zoals de mogelijkheid tot boetevrij aflossen. De meeste ondernemers houden zich natuurlijk het liefste bezig met hun bedrijfsvoering en besteden daarom vaak weinig aandacht aan het regelen van een nieuwe financiering of het beoordelen van hun huidige financiering. Omdat een en ander snel geregeld moet zijn, leggen ze hun financieringsverzoek voor het gemak vaak neer bij hun huisbankier.

Kostenbesparing realiseren

De praktijk wijst echter uit dat je je daarmee flink tekortdoet. Door actief te zijn met jouw bedrijfsfinanciering en de daaraan verbonden voorwaarden kun je namelijk een aanzienlijke kostenbesparing realiseren.

Wij hebben genoeg voorbeelden waaruit blijkt dat een andere bank aanzienlijk goedkoper is dan de huisbankier. Dit vertaalt zich vaak in lagere rente- en afsluitkosten. En dat kan je duizenden euro’s besparen. Als ondernemer ben je dagelijks druk bezig om te kijken hoe je de winst kan maximaliseren. Dan is het toch logisch dat je ook kritisch bent op je financieringskosten?

Verschillen in voorwaarden

Daarnaast is het belangrijk om de voorwaarden van de banken te vergelijken. Denk aan:

  • Welke zekerheden wil de bank hebben als dekking op de financiering?
  • Maakt de bank gebruik van een extra rentekorting ten opzichte van de andere bank?
  • Hoe hoog is de verplichte aflossing en hoeveel kun je jaarlijks boetevrij aflossen?
  • Kortom: er zijn veel zaken waar je rekening mee kunt houden om de financiering optimaal te laten aansluiten op jouw behoefte.

Redenen verschillen

Dat de financieringsvoorwaarden en rentepercentages per bank verschillen, heeft een aantal redenen. Denk aan:

  • Hoe duur moet de bank het geld inkopen (funding) dat zij uitleent aan de onderneming? Dit kan per bank verschillen en leidt tot een verschil in rente voor jou als ondernemer
  • Wat is het sectorbeleid van de bank? Wil de bank groeien in het aantal klanten in een specifieke branche, dan is zij bijvoorbeeld soepeler in de voorwaarden. Andersom geldt dat ook wanneer de bank wilt krimpen en de beleidsregels wilt aanscherpen
  • Hoe kijkt de bank aan tegen haar risico voor wat betreft jouw financiering? Risico bepaalt immers de hoogte van de renteopslag en kan per bank verschillen.

Zoek naar de beste financieringsoplossing voor jou

De indruk bestaat dat de bank niet meer met je meedenkt wanneer het gaat om de voorwaarden die ze stelt voor de financiering. Dit hoor ik in de praktijk met grote regelmaat. Maar besef dan dat je de financiering wel passend kunt maken. Verdiep je in de verschillende mogelijkheden en laat je bijstaan door professionals die weten wat de banken jou kunnen aanbieden.

Wat is je financieringsbehoefte?

Wanneer je een investeringsplan hebt, is het goed om direct te inventariseren wat je exact wilt en welke financieringsbehoefte je hebt. Je doet dan eenmalig een inventarisatie van jouw behoefte. Vervolgens is het, met de goede ondersteuning, heel eenvoudig om alle relevante gegevens te verzamelen voor de bank.

Door gebruik te maken van een netwerk aan financieringspartijen kun je dan in 1 keer een financieringsaanvraag bij verschillende banken neerleggen. Zo kost je dat zo min mogelijk tijd.

Heb je financiering nodig? Graag kom ik met jou in contact en inventariseren we samen jouw plannen en wensen. Dan kunnen we samen bekijken waar jouw behoefte ligt. Vervolgens gaan we op zoek naar wat voor jou belangrijk is. Ik ben ervan overtuigd dat we de beste oplossing voor je vinden en de beste deal kunnen realiseren.

Meer weten?

Wil je meer weten over je financieringsaanvraag? Neem contact op met een van onze adviseurs