Algemeen

223 miljoen euro via crowdfunding in 2017

Mark Klein Breteler
12 jan 2018

Crowdfunding wordt steeds aantrekkelijker. De crowdfundingmarkt is in 2017 met meer dan 30% gegroeid. Werd er in 2016 nog voor 170 miljoen euro via crowdfunding opgehaald, in 2017 is dat bedrag gestegen tot 223 miljoen voor meer dan 5.000 projecten.

Grootste deel door ondernemers

Crowdfunding is een vorm van financiering waarbij een groep mensen samen zorgt voor de financiële middelen die nodig zijn om bijvoorbeeld een project te realiseren. Vorig jaar werd het overgrote deel door ondernemers opgehaald: ruim 190 miljoen euro.

Het gemiddeld succesvol opgehaalde bedrag was iets meer dan 100.000 euro. De rest is opgehaald voor creatieve projecten (film, muziek, theater) en voor maatschappelijke projecten (gemiddeld 6.000 euro per project).

Daarnaast haalden ook consumenten, zij het beperkt, via crowdfunding geld binnen. Dit geld was bijvoorbeeld nodig voor de aanschaf van een auto of uitbouw van de woning.

Crowdfunding groeit

De groei van de crowdfundingmarkt is vergelijkbaar met vorig jaar. Ook in 2016 was er sprake van ruim 30% groei. De jaren van verdubbeling van de crowdfundingmarkt liggen al langer achter ons, dat was in de periode 2012 tot en met 2015. Sinds 2010 is in totaal meer dan 600 miljoen euro via crowdfunding gefinancierd in Nederland.

Duurzaamheid

Binnen de crowdfundingmarkt zijn met name de duurzame ondernemingen en duurzame energieprojecten sterk groeiende. Ook halen deze projecten gemiddeld hogere bedragen op. Naast vooruitzicht op financieel rendement geeft duurzaamheid namelijk een hogere mate van maatschappelijke betrokkenheid van investeerders. Crowdfunding maakt het daardoor voor investeerders mogelijk om een directe en zichtbare bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de maatschappij.

Perspectief

Crowdfunding heeft zich inmiddels een vaste plek weten te verwerven in het financieringslandschap. Echter blijft het relatieve aandeel in het totale financieringen nog beperkt. Toch verwachten wij een verdere groei van financieringen door crowdfunding, ook in de komende jaren.

Meer weten?

Wil je meer weten over crowdfunding als financieringsvorm? Neem contact op met Mark Klein Breteler.

Meer informatie? Neem contact op met Mark Klein Breteler
Neem contact op met Mark Klein Breteler