Algemeen

Crowdfunding als financiering: de kansen en risico’s op een rij

Ard Dommerholt
18 aug 2017

Crowdfunding is nog een relatief nieuwe financieringsvorm en wordt door zowel startende als bestaande bedrijven en ondernemers gebruikt. De afgelopen jaren heeft crowdfunding in Nederland een enorme groei doorgemaakt. Van € 12 miljoen in 2012 naar € 170 miljoen in 2016. Crowdfunding lijkt daarmee ondernemers die op op zoek zijn naar een, alternatieve, financieringsvorm kansen te bieden. In dit artikel zetten wij de kansen en risico’s van crowdfunding voor je op een rij.

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding betekent dat een groep van investeerders een (klein) bedrag aan particulieren of ondernemingen uitleent. Crowdfunding bestaat uit verschillende financieringsvormen:

  • een lening
  • converteerbare lening
  • aandelen
  • rewards 
  • donatie

Hoe werkt crowdfunding?

De ondernemer met het idee biedt zijn te financieren project op een speciaal platform aan. Via dit platform kunnen geïnteresseerde investeerders meer informatie verkrijgen over de achtergrond van de onderneming, het project, het doel, doelbedrag en de beloning voor de investeerder. Vooraf wordt een campagneperiode vastgesteld om het gewenste doelbedrag op te halen. De financiering gaat door als het minimaal gewenste doelbedrag is opgehaald.

Welke kansen biedt crowdfunding?

Crowdfunding is een laagdrempelige manier van investeren. Laagdrempelig omdat particulieren en ondernemers direct kunnen investeren in ondernemingen die hun interesse hebben. Particulieren die via crowdfunding investeren zijn niet alleen erg betrokken, maar ook potentiële klanten.

Wat zijn de risico’s van crowdfunding?

Net als alle financieringen is crowdfunding als vorm van financiering niet zonder risico. Het risico bestaat dat het gefinancierde project niet succesvol is. Daardoor kan het gebeuren dat de financiële verplichtingen niet kunnen worden nagekomen. Daarom is transparante en betrouwbare informatie tijdens en na de crowdfundingcampagne van groot belang.

Meer weten?

WeCapital heeft uitgebreide kennis en ervaring in het begeleiden van crowdfunding trajecten, als ook actief toegang tot de belangrijkste crowdfundingplatforms. Meer weten over de mogelijkheden van crowdfunding voor jouw onderneming? Neem contact op met Ard Dommerholt.

Meer informatie? Neem contact op met Ard Dommerholt
Neem contact op met Ard Dommerholt