Algemeen

Vastgoedfinanciering in 2019: alternatieve vastgoedfinanciers winnen terrein

Ard Dommerholt
17 apr 2019
Vastgoed financiering opwaartse grafiek

De markt voor vastgoedfinanciering ontwikkelt zich in een rap tempo. De vraag naar commercieel vastgoed financieren is groot, mede door de huidige lage rentestand. Maar traditionele banken zijn voorzichtiger met het lenen van geld aan vastgoedondernemers- en beleggers. Ze verliezen daardoor steeds meer terrein aan alternatieve vastgoedfinanciers. Door de veranderingen worden bovendien steeds meer intermediairs actief op deze markt. Wat zijn de vastgoedfinanciering mogelijkheden in 2019?

Vastgoed in eigen gebruik of beleggingsvastgoed

Vastgoed kun je onderscheiden in vastgoed voor eigen gebruik en beleggingsvastgoed. Vastgoed voor eigen gebruik heeft betrekking op ruimtes die je gebruikt voor het uitoefenen van de eigen ondernemingsactiviteiten. Vastgoedbeleggingen worden gedaan vanwege de realisatie van huuropbrengsten en/of waardestijging.

Het onderscheid tussen vastgoed in eigen gebruik en beleggingsvastgoed zit in de feitelijke bestemming. Als het vastgoed wordt aangehouden voor gebruik in de productie of de levering van goederen of diensten van de eigen onderneming, dan is sprake van vastgoed in eigen gebruik.

Als het vastgoed voor 70% of meer langdurig ter beschikking wordt gesteld aan een derde dan is sprake van beleggingsvastgoed.  In de Nederlandse vastgoedpraktijk wordt het beleggingsvastgoed ook wel met de term commercieel vastgoed aangeduid. De vastgoedmarkt is verdeeld in een aantal segmenten: bedrijfsruimten, kantoren, winkels en woningen. Elk segment wordt anders gebruikt en heeft zijn eigen gebruikers, rendement en risico’s.

Commercieel vastgoed financieren bij specialistische vastgoedfinanciers

Voor de financiering van (commercieel) vastgoed kun je als ondernemer of vermogende particulier terecht bij alternatieve financiers, zoals specialistische vastgoedfinanciers of private investeerders.

Specialistische vastgoedfinanciers zijn bijvoorbeeld NIBC, RNHB en Domivest. Deze partijen richten zich voornamelijk op verhuurde woningen. Ze bieden een financiering van maximaal 80% van de waarde in verhuurde staat en bieden een concurrerende rente.

Private investeerders

De financiering door private investeerders komt tot stand via een peer-to-peer oplossing of via de crowd. In beide gevallen word je als ondernemer met een financieringsbehoefte gekoppeld aan private investeerders door een bemiddelingsplatform voor vastgoed. De investeerders richten zich op verschillende soorten vastgoedobjecten en bieden een hogere rente.

Bemiddelingsplatforms

De peer-to-peer bemiddelingsplatforms zijn onder meer Mogelijk en Beleggingspanden-financiering.nl. Deze partijen koppelen de ondernemer aan 1 van hun aangesloten private investeerders. De crowd bemiddelingsplatforms zijn onder meer Geldvoorelkaar.nl en Collin Crowdfund. Deze partijen koppelen je via een crowdfundingactie aan meerdere private investeerders.

Tijdelijke projectfinancieringen

Daarnaast zijn er financieringspartijen die zich vooral richten op tijdelijke projectfinancieringen. Een voorbeeld van een tijdelijke financiering is het renoveren van een woning of het transformeren van een kantoorpand naar een appartement. Partijen die zich hierop richten zijn bijvoorbeeld DCMF, Finker en Beleggingspanden-financiering.nl.

WeCapital als intermediair

Wil je graag een vastgoedfinanciering aanvragen? Wij helpen je graag. WeCapital beschikt als intermediair over een breed toegankelijk netwerk van vastgoedfinanciers. Zakelijk vastgoed financieren is maatwerk en vanuit onze specialistische kennis en ervaring in diverse financieringsvormen zoeken wij altijd naar de beste oplossing voor jouw situatie.

Meer weten?

Meer weten over de mogelijkheden van vastgoedfinanciering? Neem contact op met Ard Dommerholt.

Meer informatie? Neem contact op met Ard Dommerholt
Neem contact op met Ard Dommerholt