Algemeen

Hoe financier ik de (toekomst)plannen voor mijn onderneming?

Ard Dommerholt
21 apr 2017

Investeren in je onderneming gaat vooraf aan winst maken in  je onderneming. Zo werkt het nu eenmaal. Om te groeien (en te verdienen) wil je investeren in een bedrijfspand, winkelruimte, voorraden of promotiekosten. De crisis zorgde er echter voor dat het steeds moeilijker werd om een financiering rond te krijgen. Diezelfde crisis zorgde er óók voor dat er alternatieve financieringsvormen ontstonden. Hoe financier je vandaag de dag de (toekomst)plannen voor je onderneming? Wij zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rij.

De bank

De bank is van oudsher het eerste waaraan je denkt, als je een krediet of lening nodig hebt. Via de bank kun je een rekening-courantkrediet, bedrijfskrediet of hypothecaire lening afsluiten. De bank wil uiteraard zekerheid over de bestemming van de financiering. Je moet voor de aanvraag dus goed voorbereid zijn. Dat betekent dat je een gedegen ondernemingsplan paraat hebt. Vertrouwen is van groot belang. De bank gaat alleen een financieringsovereenkomst met je aan als je je verplichtingen kunt nakomen.

Microfinancieringen

Lukt het je niet om via de bank een bedrijfsfinanciering rond te krijgen? Dan is een microfinanciering – klein krediet – wellicht een oplossing. De bekendste aanbieder van microfinancieringen is Qredits.

Qredits is een onafhankelijke organisaties die ondernemers helpt met kleinere kredieten. De hoogte van een microkrediet is maximaal € 50.000,-. De maximale hoogtes van een MKB-krediet of hypothecaire lening ligt tussen de € 50.000,- en € 250.000,-. Ook voor de aanvraag van één van deze kredieten is een gedegen ondernemingsplan nodig. Qredits zal altijd controleren én volgen of je je rente- en aflossingsverplichting kunt nakomen. Daarnaast vraagt Qredits een persoonlijke aansprakelijkheid aan.

Crowdfunding

Crowdfunding is een steeds populairder wordende vorm van (bedrijfs)financiering. In 2016 is er voor 170 miljoen euro aan financiering via crowdfunding verstrekt. Veel organisaties en platforms houden zich bezig met ondernemers adviseren en helpen met financieringsaanvragen via crowdfunding.

Informal Investors

Succesvolle ondernemers investeren steeds vaker in ondernemingen van hun startende collega’s. Via Informal Investors worden particuliere investeerders (succesvolle ondernemers) en ( veelal startend) ondernemers met elkaar in contact gebracht. Het doel van het contact is om kapitaal, kennis en netwerk beschikbaar te krijgen voor starters.

Leasing of factoring

Het wordt steeds gebruikelijker om een financiering voor een grote aanschaf via leasing te regelen. De aanschaf van bijvoorbeeld een machine kan via een leasemaatschappij gefinancierd worden. De leasemaatschappij financiert de investering. Dat kan via financial lease (soort financiering) of via operational lease (huurconstructie).

Als het debiteurensaldo door groei stijgt kan factoring een goede oplossing bieden.

Bij factoring worden de debiteuren bij een factoring maatschappij ondergebracht. Ook hier zijn meerdere varianten denkbaar. Kern is dat de ondernemer direct de beschikking krijgt over de financiële middelen. De debiteuren komen via de factoring maatschappij binnen.

Meer weten?

Je ziet aan bovenstaande opsomming al dat er veel mogelijk is op het gebied van bedrijfsfinancieringen. Je bent niet altijd meer afhankelijk van traditionele financieringsvormen via een bank. Toch is een traditionele financiering nog altijd aantrekkelijk. Wist je bijvoorbeeld dat MKB-ers gebruik kunnen van de BMKB Borgstellingsregeling? De overheid staat dan gedeeltelijk borg voor de lening. Dat is voor een bank een extra aanvullende zekerheid. Meer interesse in één van de alternatieve financieringsvormen? Neem voor meer informatie over traditionele of alternatieve financieringsvormen contact op met Ard Dommerholt of vul het contactformulier in. Dan bespreken we de mogelijkheden met je.

Meer informatie? Neem contact op met Ard Dommerholt
Neem contact op met Ard Dommerholt